Voor vertrek :

 • Paspoort/ visum

Reizigers naar Vietnam hebben altijd een geldig paspoort en visum nodig. Het paspoort moet nog minstens zes maanden na de terugreis geldig zijn. Voor de meeste reizigers is een toeristenvisum met een geldigheidsduur van een maand geschikt, maar er bestaan ook visa voor een langer verblijf en/of een ander reisdoel.
Het is niet mogelijk om een visum bij aankomst in het paspoort te laten stempelen. Verlengingen (extensions) zijn doorgaans eenvoudig verkrijgbaar.
Hotels moeten hun gasten registreren bij de politie. Reizigers dienen hiervoor bij ieder hotel hun paspoort af te geven, samen met het visumnummer.

 • Vlucht

Er zijn diverse maatschappijen, welke naar Vietnam vliegen: Boek niet te snel, de prijzen kunnen variëren.
Kijk ook of een maatschappij betrouwbaar is.

 • Immigratie en douane

In het vliegtuig ontvangt u een Arrival Departure Declaration om in te vullen. Het gestempelde gedeelte van dit formulier moet u zorgvuldig bewaren en bij vertrek weer inleveren.
Iedere reiziger mag een kleine hoeveelheid geschenken, rookwaren en alcoholische drank belastingvrij het land inbrengen. Elektronische apparatuur en juwelen anders dan voor eigen gebruik moeten worden aangegeven, net als contant geld en edelmetaal ter waarde van meer dan $3.000.
In Westerse ogen is het vliegveldpersoneel onbeleefd en wordt er traag gewerkt. Verlies uw geduld niet.
Bij vertrek dient een exportvergunning te worden overlegd voor commerciële goederen en artikelen met een hoge waarde. Vietnamees geld, antiek en producten van sommige hardhout zijn verboden uit te voeren

 • Verzekeringen

Een reis- en ongevallenverzekering wordt sterk geadviseerd en is bij veel reisorganisaties zelfs een voorwaarde voor deelname aan een reis. U bent dan gedekt tegen de gevolgen van diefstal, ongeval en ziekte. Vraag altijd om rekeningen van artsen en ziekenhuizen en laat in geval van diefstal een politierapport opmaken.
Een annuleringsverzekering is aan te raden. U krijgt dan uw reissom terug, of een deel daarvan, als uw reis om een geldige reden niet kan doorgaan of wordt onderbroken.
Neem uw verzekeringspapieren (met alarmnummers) mee op reis.

 • Bagage

U reist het makkelijkst als u zo min mogelijk meeneemt. In nagenoeg ieder hotel kunt u uw kleding laten wassen. Houd bij vertrek wat ruimte over in uw koffer voor souvenirs.
Veel reizigers hebben ook baat bij de volgende zaken: zonnebril, hoed of petje, zonnebrandcrème, (uitschuifbare) paraplu, oordopjes, opblaasbaar nekkussentje (voor in het vliegtuig en eventueel in de bus), badhanddoek (voor aan het strand), kleine zaklantaarn (voor stroomstoringen en een bezoek aan grotten), rugzakje (voor excursies), lakenzak met sloop (voor nachttreinen en in sommige guesthouses) en een klamboe (voor verblijf in kleine, afgelegen plaatsen). Denk ook aan de artikelen die staan genoemd in de paragrafen Kleding en Genezing.

 • Kleding

Een kledingadvies is afhankelijk van uw reisbestemming in Vietnam en de tijd van het jaar dat u reist (zie ook de paragraaf Klimaat). Doorgaans zult u zomerkleding dragen, katoen zit het prettigst. Gaat u in de winter naar het noorden neem dan ook een trui en jack mee. Vergeet ook uw zwemkleding en een regenjas niet.
Het is aan te raden in het openbaar enigszins conservatieve kleding te dragen. Voor een bezoek aan een pagode of een kerk is een lange broek of lange rok vereist.
Voor een bezoek aan Vietnamese autoriteiten kunt u het beste nette, zakelijke kleding kiezen.
Ingelopen, lichte, stevige wandelschoenen met een goed profiel voor overdag, een paar makkelijk zittende schoenen voor 's avonds en badslippers voor op de hotelkamer vormen het meest geschikte schoeisel.

 • Fotografie en video

Vietnam is een uitermate fotogeniek land, dus als fotograferen of filmen uw hobby is, neem dan vooral uw apparatuur mee. Incidenteel maken Vietnamezen duidelijk niet gefotografeerd te willen worden, maar meestal vinden ze het juist leuk. Foto's nemen op religieuze plaatsen stuit ook zelden op problemen. Het is verboden politieagenten, militairen en vliegvelden te fotograferen.
Fotorolletjes, videofilm en batterijen zijn volop verkrijgbaar en niet duur. Let op de uiterste gebruiksdatum en koop geen artikelen die langdurig in de zon hebben gelegen. Kleurenfoto's kunt u op veel plaatsen in het hele land goedkoop laten ontwikkelen en afdrukken. Digitale opnamen kunt u in alle toeristencentra van uw geheugenkaart op CD-rom laten overzetten ('branden').

 • Cadeautjes

Voor de vele kinderen die u tijdens uw reis ontmoet, is het leuk om wat kleine geschenken mee te nemen zoals ballonnen, pennen, viltstiften, potloden (in dat geval ook gum en een puntenslijper) of kleding. Al deze spullen kunt u ook ter plaatse kopen. Sommige kinderen vinden muntjes ook leuk. Snoepgoed wordt afgeraden, omdat de meeste kinderen zelden of nooit een tandarts bezoeken. Werk bedelen niet in de hand, en geef uw geschenken bij voorkeur op afgelegen plaatsen of aan een school. Een leerkracht weet het beste welke kinderen uw bijdrage het hardste nodig hebben.
Als u er voor open staat, zult u beslist bij Vietnamezen thuis worden uitgenodigd. Vaak krijgt u daarbij iets te eten of te drinken. Het is bepaald niet de bedoeling hiervoor bij vertrek te betalen, dring hier niet op aan. Beter is het om wat fruit of bloemen of een ander geschenk voor uw gastheer of gastvrouw te kopen. Ook is het leuk om een mapje met foto's van uw familieleden, werk- en woonomgeving te kunnen tonen, dit stimuleert het contact met de bevolking enorm.

 • Visitekaartjes

Vietnamezen zijn er dol op bij allerlei gelegenheden visitekaartjes uit te wisselen, dus reizigers wordt geadviseerd deze mee te brengen. Het is ook mogelijk om in Vietnam eenvoudige naamkaartjes te laten drukken.

Geld

 • Koers
 • Betalen

In Vietnam wordt betaald met dong. Hoewel dong 'koper' betekent, kent Vietnam geen muntgeld. Het papiergeld loopt op van 100 tot 100.000 dong. Zowel het 100 als 100.000 dong briefje is niet gangbaar. 100 dong is niets waard (1 euro = 13.200 dong) en van 100.000 dong heeft bijna niemand terug. Gangbaar is het briefje van 50.000 dong.Betalen met dollars kan, al is dat niet zo gangbaar als in bijvoorbeeld Cambodja. Betalen met dollars is onnodig en je moet maar afwachten welke koers wordt gehanteerd. Het eventuele wisselgeld zal in bijna alle gevallen dongs zijn

 • Pinnen

Op de luchthaven van Ho Chi Mihn is een ATM Mastercard pinautomaat.
Ook kunt u in Vietnam op steeds meer plaatsen in de grotere steden pinnen. Met een gewone bank- of giropas waar het Cirrus-logo op vermeld staat kunt u Vietnamees geld uit de automaat halen. Houdt u er echter rekening mee dat de pinautomaten in Vietnam nogal eens buiten werking zijn. Adressen waar u met een pas met Cirruslogo terecht kunt:

- Saigon: 11 Me Linh Square (ANZ Bank) & 235 Dong Khoi (HSBC)
- Nha Trang: 17 Quang Trung (VCB)
- Danang: 140 Le Loi (VCB)
- Hoi An: 37 Tran Hung Dao (VCB)
- Hue: 46 Hung Vuong (VCB)
- Hanoi: 14 Le Thai To (ANZ Bank) vlakbij het Hoa Kiem lake

Medisch

 • Vaccinaties

Advies hiervoor kan men krijgen op de volgende site`s

 1. havenziekenhuis
 2. tropenzorg
 3. de reisdokter
 4. GGD
 • Reisapotheek
  • Steriele kit (steriel verpakte naalden)
  • malaria profylaxe
  • breedspectrum antibiotica
  • pijnstillers
  • anti -reisziekte middel
  • anti jeuk (insecteerbaar middel)
  • pincet
  • watervaste pleisters
  • schaartje
  • leukoplast
  • jodium / betadine
  • verband + gaasjes
  • diareestop middel (imodium)
  • Koortsthermometer
  • watten
  • lippenbalsem

Bellen

In Vietnam zijn alle moderne communicatiefaciliteiten aanwezig: tegenwoordig vindt u in elk plaatsje wel een internetcafé en in de grotere steden komt u ze overal tegen. Internationaal telefoneren en faxen is nog steeds dure aangelegenheid, vooral als u dit doet vanuit een hotel. Al gauw bent u dan 5 tot 7 US $ kwijt. Vanuit het postkantoor of speciale telefoon- en faxkantoortjes is het iets goedkoper. Mobiel bellen is soms ook mogelijk. U kunt afhankelijk van uw provider met uw GSM vanuit Vietnam bellen naar Nederland. Of dit voor uw abonnement het geval is en wat de gesprekskosten zijn, kunt u op vakantiebellen.com nagaan.