Vliegen Per bus Per Spoor Taxi Air Asia  

 

Vliegen

Mijn keuze voor Malaysia airlines:
naar Vietnam met een tussenstop in Maleisie

 • Goede vertrektijd Schiphol,
 • korte overstap in KL Malaysia
  Malaysia airlines vertrekkend vanaf Schiphol
 • aankomsttijd in HCM Vietnam,
 • prijs
 • boardservice
 • Beenruimte economyclass

De  Maleise luchtvaartmaatschappij heet officieel: Malaysian Airlines System Berhad. Het wordt echter meestal afgekort tot MAS of Malaysia Airlines.
Dat Malaysia Airlines een hele goede luchtvaartmaatschappij is staat buiten kijf, want voor het derde opeenvolgende jaar is Malaysia Airlines door de lezers  van het blad "Business Travel World" gekozen tot de  "Best Asean Business Airline".
In 1997 kreeg Malaysia Airlines ook de eerste prijs voor de "World Business Class Survey"  van het Britse bureau: Inflight Research Services. Dit was dus de in korte tijd de twee keer, dat de MAS een hoge notering voor zijn service kreeg. Ze werden tot beste gekozen uit meer dan 67 luchtvaartmaatschappijen.

Bij een groeiend aantal maatschappijen kun je vanaf je eigen computer, thuis inchecken en een zitplaats reserveren Niet is altijd duidelijk of een zitplaats die goed lijkt, ook daadwerkelijk goed is. Soms kun je niet zien waar de wc blokken zich bevinden, of wil je vooraf weten of je een privé videoscherm hebt op een lange vlucht.Op de site www.seaguru.com worden al deze - en nog meer - vragen beantwoord. Van beenruimte tot het interactieve entertainment programma.

Luchthavenbelasting:
De luchthavenbelasting bij vertrek bedraagt 10 dollars. De luchthavenbelasting voor binnenlandse vluchten bedraagt 20.000 dong

Binnenlandse vluchten:
Vietnam airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij, verzorgt veelal de binnenlandse vluchten.
-Tip: reserveer zo vroeg mogelijk de binnenlandse vluchten, want de vluchten zijn vaak volgeboekt. Denk eraan je vlucht te bevestigen en controleer de vertrektijd, want de dienstregeling verandert geregeld.


Per bus

Met de bus kun je zo`n beetje overal in Vietnam komen. Maar veel buitenlandse reizigers ervaren het niet als een pretje: De zitplaatsen zijn krap en de inhaalmanoeuvres van de chauffer zijn veelvuldig huiveringwekkend. Wel reis je te midden van de Vietnamezen en zie je meer dan met trein en vliegtuig. Oppassen moet men voor de minibussen, waarvan de chauffeurs zich regelmatig op totaal onverantwoorde manier in het verkeer storten, om toch vooral als eerste passagiers op te pikken. Veel veiliger is het om een minibus te boeken bij een gerenommeerd reisbureau. Zij hebben vaak een eigen service en rijden voorzichtiger.

Open Tour Ticket
Een mogelijkheid om met een meer confortabele bus te reizen, vooral gebruikt door toeristen, is gebruik te maken van een zogenaamde (open tour ticket) genoemd. Heel veel budget hotels, internet cafe`s of andere plekken, waar met name rugzaktoeristen op af komen, adverteren met deze tickets. Ze zijn goedkoop, maar je moet je goed laten voorlichten over de kwaliteit van de bus, (afmeting, aantal zitplaatsen en beenruimte) want dat verschilt per onderneming. Open Ticket is een voudig: men koopt in een keer een kaartje voor het te volgen traject.In elk van de plaatsen, die men aandoet kun je uitstappen en een paar dagen blijven, dat bepaal je helemaal zelf. Wel moet men er aandenken dat je een dag voor vertrek meldt dat je mee wilt naar de volgende bestemming. Meestal word je zelfs bij het hotel opgehaald, maar deze details hoor je op de plek waar je het kaartje koopt.

Wat voor soort bussen zijn het:
Dit zijn 45 zits of 34 zits bussen, met airco
.

Organisatie`s welke busvervoer en tours regelen:
Sihn cafe
TNK travel


Per spoor

Met de trein door Vietnam. Naast de officiële site van de vietnamese spoorwegen, is informatie gehaald uit de site
Trein Travel in Vietnam

Men kan een ruim 1700 kilometer lange treinreis maken die van HCM via de steden, Nha Trang, Da Nang, Heu naar Hanoi voert en vice versa Dit is de belangrijkste spoorlijn van Vietnam Er rijden tevens treinen van Hanoi Haiphong ( voor een bezoek aan de Halong Bay) en treinen van Hanoi naar Lao Cai (voor een bezoek aan Sapa

   

Vietnam kent zeven verschillende typen treinaccomondatie (klassen)

 • Softsleeper, vier bedden, aircoSoftsleeper, vier bedden, zonder aircoHardsleeper, 6 bedden, aircoHardsleeper, 6 bedden, zonder aircoSoftseats in zogenaamde vliegtuigstoelenSoftseats (zachte zitplaatsen, alleen overdag)
 • Hardseats (harde zitplaatsen in veelal overvolle treinen )

Kaartjes kan men het beste een paar dagen van te voren bespreken, zeker als men een softsleeper wilt reserveren. Een (prijs)voorbeeld: de airco softsleeper van de SE1, van Hanoi naar HCM doet er bijna 34 uur over en kost in een 4-bedden compartiment VND 965.000 = € 40,75
De betere treinen hebben een cateringswagen en op alle stations heb je mogelijkheden wat te eten en te drinken te kopen. Geen slecht idee is het, om wat voorraad mee te nemen voor een lange reis.

Treinreis van Hue naar Hanoi, met de SE6, vertrek 08:08 uur en aankomst 20:45
Afstand 688 km.
Prijs zitplaats airco: USD17 = € 11,65

Treinreis van Hanoi naar Lao cai,
heenreis met de LC1 vertrek 22:00 aankomst 07:20
Terugreis met de LC2 vertrek 21:20 aankomst Hanoi 06:55
Afstand 294 km.
Slaapplaats: USD28 = € 19,20


Taxi

In de grote steden is het gebruikmaken van een taxi met een meter een goedkope en veilige manier van transport, zeker in het donker. Je betaalt ongeveer VND 10000 = € 0,43 per kilomer (nachttarief is meer). Handig is het om niet alleen "grood geld' bij je te steken, omdat veel taxichauffeurs ( al dan niet naar waarheid) zeggen geen wisselgeld te hebben. Ook is het gebruikelijk om een fooi te geven, vaak door het bedrag van de meter naar boven af te ronden. Het is erg verstandig om een visitekaartje van je hotel aan de chauffeur te kunnen laten zien. De meeste spreken geen of slecht Engels.Naar en van de luchthaven:

 • HCM (Saigon)

Taxi`s rekenen VND 12000 ( € 0,52) voor de eerste 2 km, daarna VND 6000 (€ 0,26) voor de volgende kilometer. Spreek een prijs af ( maximaal € 3,00 = VND 72000 ) 0m naar het centrum te gaan. En rij op de meter. Als er 54,0 op de meter staat, betekend het VND 54000. Het veiligste is een prepaid taxi van Sasco airport taxi Je betaald $5,00 (€ 3,00 / VND 72000) en men krijgt een taxi toegewezen die je naar het adres brengt, dat op het requ staat, geen vuiltje aan de lucht. Er gaan ook om de 15 minuten bussen van de luchthaven naar de stad. Nr. 152 gaat naar Pham Ngu Lao en doet ook de grotere hotels in het centrum aan